A reînceput „invazia” căpuşelor

Odată cu creşterea temperaturilor, creşte şi riscul muşcăturilor de căpuşă. Nu mai puţin de 15 sălăjeni s-au prezentat au astfel de probleme la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Zalău, în perioada 28 aprilie-1 mai. În timp ce unii au ajuns la UPU pentru a le fi extrasă insecta, alţii au avut nevoie de intervenţie de specialitate după ce au încercat, fără succes, scoaterea ei, capul căpuşei rămânând în piele. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, printre sălăjenii muşcaţi de căpuşe s-au numărat şi copii. Cel mai tânăr pacient a avut un an, iar cel mai în vârstă, 70 de ani. Niciunul nu a necesitat spitalizare.
Căpuşele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 şi 20-25 de grade Celsius, perioadele în care sunt active fiind martie-iunie şi septembrie-octombrie. Aceste insecte parazit stau în ierburile înalte, în păduri, în locuri cu multă vegetaţie şi umezeală şi tot ce aşteaptă este un corp cald – al unui om sau animal, de care să se ataşeze pentru a se hrăni cu sânge. Dacă nu este descoperită, poate rămâne agăţată în locul respectiv chiar şi câteva zile, timp în care se hrăneşte cu sânge mărindu-şi volumul de câteva ori. Muşcătura nu este dureroasă, pentru că insecta injectează o substanţă care anesteziază zona.
De cele mai multe ori, persoana înţepată nu manifestă niciun simptom. În unele cazuri, însă, zona unde se află căpuşa se înroşeşte, apar mâncărimi, arsuri şi, rareori, durere intensă. Simptomele grave apar, de obicei, după ce căpuşa se desprind. Acestea pot fi febră, erupţii cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorţeală, durere şi chiar inflamaţia articulaţiilor, palpitaţii, respiraţie sacadată, greaţă sau vărsături.
Pentru a ne proteja în faţa căpuşelor, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj recomandă o serie de măsuri, printre care reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului şi a spaţiilor înierbate, înlăturarea frunzelor moarte şi a crengilor căzute, precum şi arderea acestora, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor şi astuparea crăpăturilor din pereţii caselor.
O atenţie sporită trebuie să acordăm ieşirilor la iarbă verde. Pentru a ne proteja de eventualele “atacuri” ale căpuşelor, medicii ne recomandă să purtăm şosete şi pantaloni lungi. Ei atenţionează să apelăm la ajutor de specialitate şi să nu încercăm să extragem singuri insecta, întrucât dacă rămân părţi din căpuşă în organism, există risc de infecţie. Medicul este cel care va decide dacă se impune sau nu administrarea unui tratament pentru prevenirea bolilor transmise de căpuşe.

Leave a Comment